Sign In

Remember Me

Pressmeddelande: Terminsstart för Skolval 2014 inför riksdagsvalet

Det är snart dags för allmänna val i Sverige. Inför detta så tar även landets högstadie- och gymnasieelever ställning i lokala skolval inför riksdagsvalet. I nuläget är över 1 250 skolor anmälda.

Ett skolval arrangeras av elever eller av elever och lärare tillsammans. Skolval har i Sverige funnits i decennier och sedan 1998 har valresultatet sammanställts nationellt. Ofta kryddas skolvalen med kringaktiviteter så som debatter och temadagar. Syftet med att arrangera ett skolval är att engagera unga i politiska samtal samt ge eleverna en möjlighet att testa på hur en valprocess går till.

– ​ Skolval är inte bara ett fantastiskt tillfälle att bedriva demokratisk verksamhet och väcka tänkvärda diskussioner, utan fyller också ett viktigt syfte i att visa omvärlden vilket enormt engagemang och vilken kapacitet som finns bland oss, säger Olivia Gyllenhammar, ordförande för Sveriges Elevråd.

Intresset för att arrangera skolval inför riksdagsvalet är stort, via hemsidan: www.skolval2014.se går det att se vilka skolor som i nuläget är anmälda. Sista anmälningsdag är den 26 augusti klockan 23:59.

– ​Skolval 2014 är din skolas chans att göra något utöver det vanliga. Chansen kommer bara var fjärde år, så det gäller att ta möjligheten, säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer. Bli en del av ett utav Sveriges största demokratiprojekt för ungdomar och låt elevernas röster höras.

Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Följ Skolval 2014 på Facebook samt på Instagram och Twitter. Mer information finns på: www.skolval2014.se.

Kontaktperson är projektledare Lucas Nilsson som nås på 070-911 78 43 samt lucas.nilsson@sverigeselevkarer.se.