Sign In

Remember Me

VAD ÄR SKOLVAL?

Ett skolval är ett val som anordnas på en skola där elever tar ställning och röstar på ett parti. Skolval arrangeras av elever eller av elever och lärare tillsammans. Skolval har anordnats under de senaste valåren och engagerar hundratusentals elever över hela Sverige.

Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Efter skolvalet sammanställs resultaten och släpps till dem som deltagit i Skolval 2014 och till allmänheten.

2014 är ett supervalår, för första gången anordnas skolval för både valet till Europaparlamentet och riksdagsvalet. Sista anmälningsdag är den 6 maj för Skolval 2014 Europaparlamentet och den 26 augusti för Skolval 2014 Riksdagen. Ju tidigare ni anmäler er, desto bättre kan ni förbereda valen och ju tidigare får ni den information ni kommer att behöva. Allt material är helt gratis!

 

Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet på uppdrag av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen). Valmyndigheten och Skolverket medverkar som samarbetspartners.